TUMMYTOX blogs.

7 tehnika kako savladati stres u samoizolaciji

Naš život se drastično promijenio u posljednjih nekoliko tjedana. Kod kuće smo zatvoreni i naša sloboda je trenutno ograničena. Tako da nije ni čudo da na nas sve ovo utječe i stvara nam osjećaj nelagode i stresa.

Međutim, stres možemo ublažiti s nekoliko učinkovitih tehnika, i to bez puno muke. Saznaj kako si možeš pomoći i kako možeš savladati stres u ovoj situaciji.

image

Što je stres?

Stres je prirodna obrambena reakcija tijela na potencijalnu opasnost. Aktivira hormon stresa kortizol, koji tjera tijelo na stresnu reakciju "bijeg ili borba". To je signal koji mozak šalje cijelom tijelu kao da kaže: "Čuvaj se! Pripremi tijelo za opasnost! Odmah zaustavi sve nevažne funkcije i usredotoči se samo na zaštitu tijela od opasnosti."

Takve su reakcije prirodne, korisne, čak i evolucijski potrebne ako su kratkoročne – to zovemo akutni stres. Ali nakon što opasnost prođe, a stresna situacija je savladana, tijelo će se vratiti u normalu.

Problem je, međutim, dugotrajni stres - kronični stres s kojim se suočavaju mnogi, i to ne samo sada. Tijelo je neprestano u stanju uzbuđenosti i opreza, ne može se opustiti, što dovodi do iscrpljenosti i poremećaja mentalne ravnoteže. Ne možemo razmišljati jasno i racionalno, učinkovito djelovati i uživati u životu. Možda osjećamo ljutnju, izgaranje, probleme s koncentracijom, razdražljivost, tugu, iscrpljenost ...

Stres također negativno utječe na kardiovaskularni sustav, san, reproduktivnost, imunitet …

Upravljanje stresom

Izolacija je dosta snažan čimbenik za stres, za mnoge od nas. Možda ti se čini da sada nisi ništa više pod stresom nego uobičajeno, ali zašto bi uopće bila pod stresom, zašto bi si uništila zdravlje? Zato smo ti pripremili nekoliko vrlo učinkovitih tehnika upravljanja stresom s kojima psiholozi i psihijatri također rade u terapiji.

1. Ograniči unos alkohola, kofeina

Ljudi često misle da te stvari pomažu u rješavanju stresa, ali alkohol i kofein zapravo pogoršavaju stres.

2. Jedi zdravo i uravnoteženo

Dovoljan unos svih potrebnih hranjivih sastojaka poboljšava imunološki sustav i pomaže tijelu da se brani od negativnih učinaka dugoročnog stresa. Imunitet je sada važniji od svega.

Možeš razmijeniti ideje za zdrave recepte sa svojim prijateljima. Na našem blogu možeš ih pronaći nekoliko:

Zabavni recepti za doručak! Otkrij ih ovdje >>

3. Organiziraj svoj dan

Napravi si dnevni plan, razmisli o tome što ćeš raditi cijeli dan, od jutra do večeri. Ali pazi, plan mora biti izvediv - ako napišeš da ćeš trčati 20 kilometara u 6 ujutro (a nisi maratonac) i to ne napraviš, samo ćeš pogoršati stres.

U svom dnevnom rasporedu uvijek odvoji vremena za stvari koje voliš i koje te čine sretnom. Igraj igrice, čitaj, posadi cvijeće na balkonu, crtaj, sve što te čini sretnom. I podijeli svoje ideje za provođenje slobodnog vremena s prijateljima - pošalji im dobar film, knjigu, igru ...

image

4. Preuzmi kontrolu nad onime što možeš promijeniti i prihvati da ne možeš uvijek sve kontrolirati

Da li te vijesti na televiziji već bacaju u očaj? Isključi televizor! Pregledaj samo glavne vijesti jednom dnevno da bi bila u toku s događajima, a ostatak dana provedi radeći nešto drugo.  

Osobito u ovoj vrlo stresnoj situaciji, stvarno ne moraš čitati sve komentare na društvenim mrežama. Svi sada imaju svoje mišljenje i potrebu da ga izraze, ali nije to naša odgovornost da sve pročitamo. To su njihova mišljenja i na njih mi nemamo utjecaja. Pa zašto se sada zamarati s time.

5. Diši i opusti se

Meditacija, joga, pravilno disanje, to sve može pomoći da se opustiš i zaboraviš na probleme na neko vrijeme. Na internetu možete pronaći razne videe i isprobati neke osnovne joga vježbe kod kuće.

image

Kad god se uhvatiš da se zaboravila na disanje i ono se ubrza, zaustavi se na sekundu i probaj duuuuboko udahnuti. Zatim se malo usredotoči na duboko disanje i vidjet ćeš kako ćeš odmah biti mirnija!

Možeš isprobati tehniku disanja 4-7-8 za upravljanje stresom i anksioznošću:

  • Sjedni u ugodan položaj, nasloni jezik na nepce, zatvori usta
  • Diši slobodno i tiho 4 sekunde kroz nos
  • Zadrži dah i odbrojavaj 7 sekundi
  • Izdiiši zrak snažno iz pluća ustima, 8 sekundi, drži usne opuštene kako bi napravila "fuuu" zvuk
  • Ponovi ciklus 4 puta

6. Razgovor

Razgovaraj o tome što te tišti sa svojim voljenima, ne mora ti biti bed, jer svi smo u istoj situaciji. Međutim, čak i ako ti je izolacija sada glavna briga, probaj razgovarati i o drugim stvarima kako bi udahnula malo optimizma.

7. Bavi se fizičkom aktivnošću

Čak i ako ne planiraš izaći iz izolacije kao super model, vježbaj! Kretanje oslobađa hormon sreće, koji učinkovito suzbija stres.

image

Što sve možeš raditi bez da napustiš kuću/stan?

  • Iskoristi ogromnu količinu video na youtubeu, pronađi si neku zanimaciju, možeš naučiti neke nove stvari
  • Uključi najdražu glazbu i pleši
  • Pospremi ili preuredi sobu
  • Izvadi stare igre i prisjeti se dana iz djetinjstva
  • Napravi si topli čaj i opusti se

Napravi detox tijela i uma s našim Daily Kick i Sleep Tight čajevima!

1. korak - Daily Kick:  Mješavina zelenog čaja, koprive, koromača, maslačka i crnog kima oživljava, smanjuje nadutost i pokreće metabolizam.
2. korak - Sleep Tight: Korica od naranče, paprena metvica, limunska trava, matičnjak i hmelj, pomoći će tvom tijelu da se tijekom noći odmori, očisti te regenerira i pripremiti te na novi dan – bez stresa.

Proizvodi za vas

DETOX I MRŠAVLJENJE
-33%
Posebna cijena 19,99 EUR(150,62kn) Standardna cijena 29,99 EUR(225,97kn)
Pogledajte proizvod