TUMMYTOX blogs.

Veličina porcije 101: Koliko puno je previše?

U svijetu u kojem hrana prožima naš svakodnevni život, naučeni smo jesti više, i to puno više nego su jeli naši djedovi i bake. S obzirom da smo već vizualno naučeni na veće porcije, mnogi od nas imaju probleme sa stavljanjem previše hrane na već prevelike tanjure, i to činimo nesvjesno.

To ćemo sada zaustaviti. Čitaj dalje kako bi otkrila koliko je stvarno velika preporučena porcija i jednom zauvijek stani na kraj prenajedanju!

image

1. Žitarice i povrće sa škrobom

Kada se radi o njima, dobra veličina šake je i više nego dovoljna. To osigurava 200 kalorija, pa je preporučen maksimalan unos 1-2 porcije na dan.

Što se tiče žitarica, probaj ne uzimati one procesirane – ako je moguće, i zamijeni ih cjelovitim žitaricama. To uključuje hranu poput bulgura, smeđe riže, kvinoje ili kokica, ili namirnica poput integralnog brašna ili onog od heljde u kruhu i palačinkama.

Najpopularnije povrće sa škrobom su kukuruz, grašak, grah, leća i krumpir – i njih posebno volimo jesti, zato treba paziti da ne pretjeravamo.

image

Veličina porcije: šaka

Preporučeni maksimalni dnevni unos: 1–2 porcije na dan

2. Povrće bez škroba

Od brokule, cvjetače i šparuga do paprika, gljiva, rajčica, luka i posebno lisnatog zelenog povrća, povrće bez škroba ima visoku nutritivnu vrijednost i sadrži malo kalorija. Savršeno za zasititi se i ne pada teško na želudac! Jedna njihova porcija bi morala biti u veličini zatvorene šake (ili dvije ako se radi o lisnatom povrću) i osigurava negdje oko 20-40 kalorija ili čak manje kada se radi o lisnatom povrću.

image

Veličina porcije: zatvorena šaka

Preporučeni maksimalni dnevni unos: barem 4 porcije na dan

3. Meso, riba i tofu

Jedna porcija hrane s visokim sadržajem proteina poput ribe ili mesa (bez kože) ili tofuja, ne smije prekoračiti porciju tvog dlana. Ta količina sadrži oko 120-250 kalorija, tako da možeš pojesti 2 do maksimalno 4 porcije na dan.

image

Veličina porcije: dlan

Preporučeni maksimalni dnevni unos: 2-4 porcije na dan

4. Sjemenke, oraščići i suho voće

Ako ih jedemo u pravilnim količinama, sjemenke, oraščići i suho voće mogu osigurati veliki postotak dnevno preporučenog nutritivnog unosa. Ipak imaju i puno kalorija, zato ne treba pretjeravati. Jedna porcija je 1-2 žlice, što je oko 90–140 kalorija. Kada se radi o uljima i maslacu, pridržavaj se pravila – ne više od 1 žličice na porciju.

image

Veličina porcije:

Suho voće, sjemenke i oraščići: 1–2 žlice

Ulja i maslac: 1 žličica

Preporučeni unos: 1–2 porcije na dan

5. Mliječni proizvodi

Kada se radi o mliječnim proizvodima, dnevna porcija ne smije biti veća od veličine šake ili čaše od 2 dl. Kao prirodni izvor probiotika, kefir ili jogurt mogu uvelike pomoći tvojoj dijeti. Ako ipak želiš izbjeći mliječne proizvode, ne brini, mogu se pronaći i u biljnoj verziji.

image

Veličina porcije: veličina šaka ili 2 dl

Preporučeni unos: 1–2 porcije na dan

6. Svježe voće

Bogato mnogim važnim nutrijentima, svježe voće je povezano s brojnim zdravstvenim učincima. S obzirom da je puno vlakana i vode, a sadrži malo kalorija, može biti tvoj super saveznik kod mršavljenja. Jedna porcija svježeg voća bi mogla biti veličine zatvorene šake, što sadrži približno 80-105 kalorija. Preporučeni unos je oko 3-5 porcija na dan, pa navali!

image

Veličina porcije: zatvorena šaka

Preporučeni unos: 3–5 porcije na dan

Probaj se sjetiti ovih naputaka sljedeći put kada si budeš pripremala za jesti, ili kada budeš išla vani nešto pojesti. Jer jednom kada ih zapamtiš, kontrola tvojih porcija postat će ti mnogo lakša. Kako bi ti bilo još lakše, probaj jesti iz manjih tanjura – istraživanja pokazuju da je ovaj trik veoma uspješan. I ako si još pravilno rasporediš jelo tijekom dana, bit ćeš na konju!

7. Flat Tummy Caps za smanjivanje gladi

Ako osjećaš da ćeš se taško moći priviknuti na manju veličinu porcija, isprobaj i Flat Tummy kapsule. One sadrže garciniu cambogiu koja osim što uravnotežuje tjelesnu težinu, zaustavlja osjećaj gladi! Uzmi 1 kapsulu 30 minuta prije doručka i 1 kapsulu 30 min prije ručka i vidjet ćeš kako ti neće niti pasti na pamet pojesti ogroman tanjur hrane!

To je win win rješenje, jer kao prvo bit ćeš manje gladna i lakše ćeš jesti manje porcije, a kao drugo započet ćeš topiti masnoće i lakše ćeš smršaviti. Zato bez straha, mi smo sigurne da će ti uspjeti! <3