TUMMYTOX blogs.

Skrivene posljedice dijete: 5 razloga zašto su brze dijete loše za tvoje mentalno zdravlje

Nije li već pomalo naporno svaki put kad otvoriš Instagram ili TikTok, iskače nova popularna dijeta i obećava ti pomoći smršavjeti 10 kg i to brže nego što kažeš ''keks''?

Prečaci su odlični kada trebaš biti na poslu za 10 minuta, a nalaziš se u prometnoj gužvi. Ali kada je riječ o mršavljenju, mogu biti prilično štetni.

Jesi li ikada razmišljala o tome kako sve te trendi dijete za brzo mršavljenje mogu utjecati na tvoje mentalno zdravlje?

the dark side of diets for quick weight loss

Mračna strana dijeta za brzo mršavljenje

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, keto dijeta, dijeta s grejpom... Možemo samo nabrajati. Sve te dijete obećavaju nevjerojatno brze rezultate. No dok nekima mogu djelovati kratkoročno, često im nedostaje dugoročna održivost i mogu imati negativan učinak na zdravlje.

Glavni problem je to što su prilično restriktivne. Izbacuju cijele skupine namirnica, a uskraćuju esencijalne hranjive tvari. To može ozbiljno naštetiti tvom fizičkom zdravlju.

A uz sva ograničenja, vjerojatno ćeš psihički patiti. Evo i zašto!

1. Možda ćeš postati opsjednuta hranom

Jesi li ikada primijetila kako ti je hrana jedina stvar na umu svaki put kada slijediš bilo kakav plan brzog mršavljenja ili restriktivnu dijetu? Stalno razmišljaš o tome što možeš ili ne možeš jesti. Nažalost, te misli ne nestaju uvijek nakon što prestaneš s dijetom.

Postoji mogućnost da si se uvjetovala da hranu vidiš kao "dobru" ili "lošu". I ove mentalne etikete imaju tendenciju da se zadrže dulje vrijeme i mogu te čak dovesti do razvoja poremećenog hranjenja.

2. Možda ćeš imati problema sa izgledom svog tijela

Tvoja vrijednost i svrha u životu nikada se ne smiju svesti na brojku na vagi ili na veličinu traperica. Ali popularne dijete za brzo mršavljenje mogu te navesti da vjeruješ u to.

Možda ćeš se osjećati poraženo kada ne uspiješ smršavjeti ili kada tvoj napredak nije isti kao kod drugih ljudi. To može imati trajne posljedice na sliku o tvom tijelu, samopouzdanje i mentalno zdravlje.

3. Možda ćeš imati promjene raspoloženja

Evo u čemu je stvar - kada se ograničiš na cijele grupe namirnica, također ograničavaš svoj mozak na osnovne hranjive tvari. Prva će pasti razina energije, a promijenit će se i tvoje raspoloženje.

Male stvari poput niskih razina energije mogu te iritirati i učiniti da se osjećaš emotivno. Možeš čak postati potpuno ravnodušna na situacije koje ne uključuju temu mršavljenja.

4. Možeš se izolirati

Jesi li ikad otkazala planove s prijateljima ili preskočila obiteljska okupljanja jer ne bi smjela jesti ništa prema svom planu brzog mršavljenja?

To može dovesti do izolacije od prijatelja i obitelji, što može imati negativan utjecaj na tvoje mentalno blagostanje. Dugoročno može čak dovesti do ozbiljnih stanja poput anksioznosti i depresije.

5. Možda ćeš CIJELO vrijeme imati osjećaj krivnje

Znaš taj osjećaj krivnje jer si pojela cijelu čokoladicu kada si obećala da ćeš uzeti samo komadić. Ili kada se obavežeš smanjiti unos šećera, ali onda pojedeš komad rođendanske torte svog kolege.

Krivnja što se nisi pridržavala svoje dijete obuzima tvoj um. Možda ćeš se čak izgladnjivati ostatak dana. Ova emocija nije zdrava za tvoje mentalno zdravlje. Nikada se ne bi trebala osjećati krivom jer jedeš ukusnu hranu!

Dakle, što možeš učiniti umjesto toga? 

Ako se posvetiš poboljšanju svog izgleda, a zanemariš svoje mentalno zdravlje, često se dugoročno osjećaš lošije. Ali postoji način da postigneš vitku figuru bez popularnih dijeta koje ti psihički štete.

Kako?

Prvo i najvažnije, kao i za svaki dugoročni uspjeh, moraš biti strpljiva i dosljedna. Daj svom tijelu vremena koje mu je potrebno da se transformira i neka ta očekivanja budu realna. Jednostavno nije zdravo smanjiti 3 broja u 2 tjedna.

Upamti, ovdje ne postoji pristup koji bi odgovarao svima. Ne postoje dva ista tijela, stoga se prilagodi onome što je potrebno TVOM tijelu i umu. Svaka promjena treba prvo doći iz ljubavi prema sebi.

Male promjene za održivo mršavljenje 

Umjesto da opterećuješ svoje tijelo i um vrlo restriktivnim dijetama, odluči se za dugoročnu promjenu u načinu života. Usredotočit se na uravnoteženiju prehranu i pokušaj redovito pokretati svoje tijelo. Možda zvuči kao mala promjena, ali djeluje mnogo bolje od bilo koje ekstremne dijete.

Također je važno optimizirati svoj metabolizam i pokrenuti sagorijevanje masnoće dok želju za hranom držiš pod kontrolom. Body Transformation savršeno se uklapa u tvoj zdraviji način mršavljenja. Pružit će taj dodatni poticaj, prekrasno će se uskladiti sa zdravim promjenama koje unosiš u svoj život.

U TummyToxu razumijemo da sretan život dolazi od ljubavi prema sebi. Kada se prema sebi ponašaš kao prema kraljici, tada se događa čarolija koju prati osjećaj samopouzdanja. Sve počinje s tobom, draga!



Proizvodi za vas

Ublažavanje stresa
-19%
Posebna cijena 21,99 EUR(165,69kn) Standardna cijena 26,99 EUR(203,37kn) As low as 18,99 EUR(143,09kn)
Pogledajte proizvod