Tri neodoljive ljetne salate koje će obogatiti tvoju prehranu
Prvo što ti padne na pamet kada čuješ riječ salata vjerojatno je zelena salata, zelena salata i još više salate. I mi nemamo ništa protiv toga; ukusno je i zdravo. Samo kažemo da salate ne treba pripremati samo sa lisnatim zelenim povrćem; možeš ih pripremiti potpuno drugačije, posebno ljeti, kada nam priroda nudi obilje svježih namirnica i začinskog bilja.
A jesi li čula za najnoviji trend među ljubiteljima salate? Sastoji se od miješanja povrća i voća kako bi se stvorilo nešto uistinu jedinstveno. Da, dobro si nas čula! Možda te iznenadilo, ali kombinacija slatkog voća i povrća pravi je spoj kao iz snova. Ako nisi sigurna u cijelu slano-šećernu kombinaciju, ipak pročitaj do kraja. Sigurni smo da će ti recepti koje smo pripremili promijeniti mišljenje.
Ali ne brini; ako se danas ne osjećaš pustolovno, na naš popis smo uključili i dva tradicionalnija, ali još uvijek ukusna recepta.
Zašto su salate savršena ljetna hrana
Budimo iskreni; zadnje što želimo učiniti u sparnim ljetnim danima je provoditi sate znojeći se za štednjakom kako bismo pripremili zdrav i zasitan obrok. Nažalost, naše tijelo ne mari za vremenske prilike; još uvijek želi malo hrane, što ovo čini savršenom prilikom za salate. Zdrave su i jednostavne za napraviti, mogu se pripremiti unaprijed, a možeš ih ponijeti kamo god ideš. Sada krenimo s receptima.
Ukusna salata od pečenog slanutka
Ovo je za sve vegane ovdje. Potrudili smo se uključiti mješavinu zasitnog lisnatog povrća, proteina i zdravih masti. Čak smo uključili i mliječnu verziju preljeva za tvoje prijatelje koji nisu vegani.
SLANUTAK:
- 100 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
- Maslinovo ulje
- Sol
- Dimljena paprika
- Suha mljevena čili papričica.
PRELJEV:
- 2 žlice veganskog jogurta (ili punomasnog grčkog jogurta ako nisi vegan)
- 1 žlica tahinija
- 1 žličica senfa
- Ocijediti sok od limuna
- Prstohvat soli
- 1 žlica svježe nasjeckanog vlasca
- Voda (po potrebi)
SALATA:
- Tvoja omiljena zelena salata (romane, iceberg, endivija)
- Šaka rikule
- ½ crvenog luka, sitno narezanog
- ½ avokada, narezanog na kockice
- Crvene i žute cherry rajčice prepolovljene
UPUTE:
- Osuši slanutak papirnatim ubrusom. Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj malo maslinovog ulja i slanutak. Posoli, dodaj dimljenu papriku i čili. Peci 10 minuta ili dok ne postanu lijepe i zlatno smeđe, miješajući svakih nekoliko minuta. Prebaci na tanjur i ostavi da se malo ohlade.
- Dok se slanutak peče pripremi preljev. Stavi sve sastojke u manju posudu i promiješaj. Dodaj malo vode ako je preljev pregust.
- Vrijeme je da sastaviš svoju salatu. U veliku zdjelu stavi zelenu salatu, rikulu, luk, avokado, cherry rajčice i slanutak. Prelij preljevom i promiješaj da se sjedini.
Brza talijanska salata od tjestenine farfalle
Ova salata od tjestenine podsjeća na praznike u Italiji! Farfalle, masline, rajčice i mozzarella donose esenciju Italije na tvoj tanjur. Možemo si već predstaviti kako uživamo u ovom jelu na balkonu s pogledom na poznati trg, zar ne?
SASTOJCI:
- 50 g farfalle tjestenine
- 80 g tune iz konzerve
- Šaka crnih maslina bez koštica
- 50 g prepolovljenih cherry rajčica
- 1 manji krastavac, narezan na kockice
- 60 g narezane mozzarelle
- Bosiljak
- Papar
- Sol
UPUTE:
- Skuhaj tjesteninu al dente, pa ostavi da se potpuno ohladi.
- U zdjeli pomiješaj farfalle, tunu, rajčice, masline, krastavce i mozzarellu. Prelij maslinovim uljem, posoli po ukusu, dodaj svježe mljeveni crni papar i promiješaj da se sjedini. Ukrasi nasjeckanim bosiljkom.
SAVJET: kupi masline s košticama (puno su ukusnije) te ih sama ukloni.
Osvježavajuća salata od lubenice s fetom i mentom
Obećali smo salatu s voćem, a evo je – naš najbolji izbor s glavnim ljetnim sastojcima uvjerit će i najizbirljivije.
SASTOJCI:
- 150 g lubenice, očišćene od sjemenki i narezane na kockice
- 1 krastavac srednje veličine, narezan na kockice
- 80 g feta sira, izmrvljenog
- ½ vezice mente
- Maslinovo ulje
- 1 žlica balzamičnog octa
UPUTE:
- U zdjeli pomiješaj lubenicu, krastavac i fetu. Posoli po ukusu, pokapaj maslinovim uljem, balzamičnim octom i pomiješaj.
- Ukrasi nasjeckanom metvicom za dodatnu svježinu. Ohladi u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.
Znamo, znamo, sada želiš požuriti u trgovinu, kupiti sve sastojke i početi pripremati. Nećemo te zadržavati. Sretno sjeckanje!
Proizvodi za vas
Možda ćete biti zainteresirani