Ideje za zdravu nadopunu jelovniku
Siječanj je mjesec brokule i cvjetače. To su namirnice koje definitivno zaslužuju naziv “super” jer sadrže pravo bogatstvo hranjivih tvari. Zato vam danas predlažemo zdravu nadopunu jelovnika s tri ukusna jela.
Za doručak predlažemo jaja s brokulom i cvjetačom
Sastojci za 1 osobu:
- četvrtina glave brokule
- četvrtina glave cvjetače
- 2 jaja
- 1 žličica maslinovog ulja
- prstohvat soli i papra
Priprema:
Brokulu i cvjetaču kuhamo na pari otprilike 5 minuta. Bjelanjak umutimo te mu dodamo sol i papar. Zajedno s brokulom i cvjetačom ga popečemo na ulju otprilike 2 minute na srednje jakoj vatri. Na kraju dodamo žumanjak i maknemo s vatre.
Gratinirana brokula s krumpirom za ručak
Sastojci za 1 osobu:
- 1 veći krumpir
- pola glave brokule
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica parmezana
- prstohvat soli i papra
- žličica crvene paprike
Priprema:
Krumpir na pola skuhamo u slanoj vodi, ogulimo ga i narežemo na veće komade. Dodamo brokulu i lagano promiješamo. Sve skupa stavimo u posudu za pečenje (na peki papir). Umutimo jaje i dodamo mu kiselo vrhnje i začine. S dobivenom mješavinom prelijemo brokulu i krumpir te za kraj pospemo naribanim parmezanom. Pečemo u pećnici pola sata na 190°C.
Zeleno-mesne polpete
Sastojci za 1 osobu:
- mljeveno goveđe meso (veličina dlana)
- pola luka
- pola glave brokule
- pola glave cvjetače
- prstohvat soli i papra
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žličica maslinovog ulja
Priprema:
Meso i luk popržimo na ulju na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme brokulu i cvjetaču kuhamo otprilike 5 minuta na pari, da omekšaju. Zatim sve zajedno promiješamo, dodamo začine i stisnemo u grubu kašu. Masu oblikujemo u polpete i pečemo u pećnici na otprilike 200°C oko 30 minuta. Poslužimo sa zdjelom svježe salate koju začinimo svježe iscijeđenim sokom od limuna.
Proizvodi za vas
Možda ćete biti zainteresirani