Blog

Ideje za zdravu nadopunu jelovniku

Siječanj je mjesec brokule i cvjetače. To su namirnice koje definitivno zaslužuju naziv “super” jer sadrže pravo bogatstvo hranjivih tvari. Zato vam danas predlažemo zdravu nadopunu jelovnika s tri ukusna jela.  

Za doručak predlažemo jaja s brokulom i cvjetačom

Sastojci za 1 osobu:

  • četvrtina glave brokule
  • četvrtina glave cvjetače
  • 2 jaja
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • prstohvat soli i papra

Priprema:

Brokulu i cvjetaču kuhamo na pari otprilike 5 minuta. Bjelanjak umutimo te mu dodamo sol i papar. Zajedno s brokulom i cvjetačom ga popečemo na ulju otprilike 2 minute na srednje jakoj vatri. Na kraju dodamo žumanjak i maknemo s vatre.

Gratinirana brokula s krumpirom za ručak

Sastojci za 1 osobu:

  • 1 veći krumpir
  • pola glave brokule
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žlica parmezana
  • prstohvat soli i papra
  • žličica crvene paprike

Priprema:

Krumpir na pola skuhamo u slanoj vodi, ogulimo ga i narežemo na veće komade. Dodamo brokulu i lagano promiješamo. Sve skupa stavimo u posudu za pečenje (na peki papir). Umutimo jaje i dodamo mu kiselo vrhnje i začine. S dobivenom mješavinom prelijemo brokulu i krumpir te za kraj pospemo naribanim parmezanom. Pečemo u pećnici pola sata na 190°C.

Zeleno-mesne polpete

Sastojci za 1 osobu:

  • mljeveno goveđe meso (veličina dlana)
  • pola luka
  • pola glave brokule
  • pola glave cvjetače
  • prstohvat soli i papra
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žličica maslinovog ulja

Priprema:

Meso i luk popržimo na ulju na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme brokulu i cvjetaču kuhamo otprilike 5 minuta na pari, da omekšaju. Zatim sve zajedno promiješamo, dodamo začine i  stisnemo u grubu kašu. Masu oblikujemo u polpete i pečemo u pećnici na otprilike 200°C oko 30 minuta. Poslužimo sa zdjelom svježe salate koju začinimo svježe iscijeđenim sokom od limuna.


← Natrag na blog