TUMMYTOX blogs.

Odmori i napuni baterije: tvoj vodič za kvalitetan san

Spavanje – ono čarobno doba dana kada obučeš svoju udobnu pidžamu, ušuškaš se u topli krevet i odlebdiš u zemlju snova.

Kad bi barem uvijek bilo tako jednostavno! Od svakodnevnog stresa koji te može natjerati da se vrtiš i okrećeš tokom noći, do loših navika spavanja koje bi mogle utjecati na tebe na načine kojih nisi ni svjesna - mnogo toga može stati na put kvalitetnom snu. Naravno, kratkoročno gledano, možda ćeš se moći boriti protiv nemirne noći dodatnom šalicom ili dvije kave sljedeći dan, ali loš san može imati značajan utjecaj na tvoje zdravlje.

Sleeping more can improve your life

Dakle, kako količina sna utječe na tebe? Koliko dubokog sna trebaš da bi se osjećala najbolje? A kako bolje spavati? Čitaj dalje kako bi dobila odgovore na sva ova pitanja i otkrila korisne savjete o tome što učiniti kada ne možeš spavati.

Spavanje – više od samog odmora

Spavanje je podijeljeno u nekoliko faza, ali najvažnije dvije su duboki san i REM (Rapid Eye Movement) faza. Duboki san je trenutak kada se događa magija - tvooje tijelo počinje raditi na popravljanju i pomlađivanju. Suprotno od toga je REM faza, gdje je tvoj mozak aktivan i većina tvojih snova se događa. Svaka faza igra ključnu ulogu u tome da se probudiš puna energije i spremna za novi dan.

Jasno je da spavanje nije samo dopuštanje tijelu da se odmori i napuni energijom, ono također omogućuje mozgu da obrađuje informacije. Tijekom noći, dok tvoj mozak prolazi kroz vrlo aktivne faze, on obavlja funkcije koje su ključne za zadržavanje pamćenja, učenje i regulaciju raspoloženja. I ostatak tvog tijela također naporno radi - popravlja stanice, regulira imunološki sustav, balansira hormone i još mnogo toga.

Kada često ne možeš spavati, a noćno odmaranje tvog tijela je prekinuto, to može imati dugoročne posljedice, utječući na sve, od toga koliko dobro pamtiš stvari, raspoloženje, težinu, do zdravlja srca, pa čak i šećera u krvi .

Koliko sati sna ti je stvarno potrebno?

Zlatno pravilo za odrasle je oko 7 do 9 sati sna po noći, ali to može varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob (sjećaš se kad si kao tinejdžerica mogla spavati više od 10 sati?), životni stil, pa čak i genetika.

Ali nije važna samo količina, već i kvaliteta sna. Duboki, neprekinuti ciklusi sna neophodni su za maksimalno pomlađivanje. Dakle, koliko dubokog sna ti je potrebno? Oko 25% tvog noćnog odmora trebalo bi se sastojati od dubokog sna - to je oko 1,5 do 2 sata po noći.

Vrijeme je također važno. Unutarnji sat tvog tijela ili cirkadijalni ritam govori tvom tijelu kada je vrijeme za spavanje i kada je vrijeme za buđenje te utječe na kvalitetu sna. Držanje dosljednog ciklusa spavanja i buđenja svaki dan može olakšati uspavljivanje i odmornije buđenje.

Savjet: Mučiš se zaključiti koje je najbolje vrijeme za spavanje i buđenje? Pokušaj potražiti kalkulator spavanja na internetu! Samo uneseš svoju dob i vrijeme buđenja, a oni točno izračunaju kada treba ići u krevet kako bi spavala preporučenu količinu sati.

7 savjeta kako bolje spavati

Ako ti brojanje ovaca ne pomaže, nisi jedina. San ne dolazi uvijek lako, a može se povezati s raznim čimbenicima koji mogu ometati san, od previše kofeina do plavog svjetla elektroničkih uređaja pa čak i poremećaja spavanja.

Jedan od najpoznatijih kradljivaca sna svakako je stres. Kad si pod stresom, tvoj um vrvi od misli, što otežava opuštanje i uspavljivanje. A briga o tome kako ne možeš spavati samo pogoršava stvari!

Bez obzira na to je li u pitanju stres zbog kojeg noću ne možeš spavati ili nešto drugo, dajemo ti popis savjeta koji mogu pomoći da brže zaspiš i bolje spavaš.

1.Stvori ugodno utočište za spavanje

Neka tvoja spavaća soba bude hladna, tiha i mračna. Zavjese za zamračivanje ili maska za oči mogu puno pomoći!


2. Uspostavi rutinu prije spavanja

Započni s čitanjem knjige, okupaj se u kupki s mirisom lavande ili se lagano istegni jogom - pronađi način da svom tijelu signaliziraš da je vrijeme za opuštanje.


3. Odbaci plava svjetla

Plavo svjetlo koje emitiraju pametni telefoni, tableti i računala može smetati snu. Odloži svoje uređaje nekoliko sati prije spavanja i razmisli o upotrebi aplikacija koje smanjuju plavo svjetlo ili naočala koje blokiraju plavo svjetlo tijekom dana.


4. Pazi što i kada jedeš i piješ

Voliš kavu i vino? I mi također! No, držimo ih podalje od zasluženog odmora. I dok večernji zalogaj može zvučati primamljivo, pun trbuh može te natjerati da se vrtiš i okrećeš cijelu noć.


5. Provedi vrijeme na suncu

Malo sunca tijekom dana može ispravno namjestiti unutarnji sat tvog tijela i olakšati noćni san. Stoga, svaki dan provedi malo vremena na otvorenom!


6. Stvori si naviku

Pokušaj svaki dan ići u krevet i probuditi se u isto vrijeme. Stabilan ciklus spavanja i buđenja pomaže regulirati unutarnji sat tijela i nagrađuje te boljim snom.


7. Redovito vježbaj

Redovita tjelesna aktivnost može ti pomoći da brže zaspiš i produbiš san. Samo pazi da ne vježbaš preblizu vremena za spavanje kako bi tvoje tijelo imalo dovoljno vremena za opuštanje.

Trebaš dodatnu potporu da bi dobila onaj odmorni sjaj?

Naš Night Burner Drink je tu da ti pomogne!

Ako želiš pristup s višestrukim učinkom, Night Burner Drink bi trebao biti tvoj izbor. Ne samo da će ti pomoći da se opustiš i bolje spavaš, već također pomaže ubrzati sagorijevanje masnoće i smanjuje večernju želju za hranom. Bolji san i poticaj za mršavljenje, sve u jednom, može li bolje?

Neka san danas bude prioritet; tvoje tijelo i um će ti biti zahvalni. I hej, osjećat ćeš se kao sretnija, zdravija i još fantastičnija verzija sebe.

Proizvodi za vas

TOPIOC MASNOĆE
-24%
Posebna cijena 18,99 EUR(143,09kn) Standardna cijena 24,99 EUR(188,30kn) As low as 16,99 EUR(128,02kn)
Pogledajte proizvod
RAVNOTEŽA HORMONA
-44%
Posebna cijena 14,99 EUR(112,95kn) Standardna cijena 26,99 EUR(203,37kn) As low as 12,99 EUR(97,88kn)
Pogledajte proizvod