TUMMYTOX blogs.

Zašto bijeli kruh i krofna imaju isti učinak na tijelo?

Zato jer ih naše tijelo prepoznaje kao šećer, jednostavan šećer. Isto je s krofnom ili bilo kojim drugim slatkišem. Zbog toga redovito konzumiranje bijelog kruha nikako nije dobro ako želimo smršaviti.

image

Zašto bijeli kruh tijelo prepoznaje poput slatkiša? Jer nema u sebi vlakna.

Da, teško je odoljeti mekanom, mirisnom bijelom kruhu, pogotovo ako si na njega navikla. Sve što je crno i punozrnato nije za tebe. No, nažalost naše tijelo nije prilagođeno za bijeli kruh, njemu su potrebna vlakna. Kada govorimo o ugljikohidratima (kruh, tjestenine,njoki, slana i slatka peciva), našem tijelu više odgovaraju one koje imaju puna zrna, što se dugo žvaču i sporije se probavljaju (punozrnata žita, voće i povrće). Upravo vlakna daju tim namirnicama strukturu.

Zašto su našem tijelu toliko potrebna vlakna? 

S evolucijskog stajališta je najvjerojatnije do toga došlo jer se naše tijelo prilagodilo onoj hrani koja je bila dostupna. Prvo su to bili ugljikohidrati u obliku raznih trava (koje danas poznamo kao žitarice), voća i drugih divljih biljaka s visokim sadržajem vlakna. A tome su se prilagodili i mikroorganizmi koji žive u našim crijevima i vlakna su im najdraža hrana.

Vlakna usporavaju apsorpciju šećera

Prednost vlakna je ta da pomažu tijelu štediti s važnim gorivom za energiju – šećerom. Znači spriječavaju da ga tijelo, kojeg dobije putem hrane (ugljikohidrati) prebrzo potroši. Jer nekada hrane nije bilo u velikoj količini, to je bilo odlično jer je razina šećera dugo vremena ostajala ista, a time i energija i osjećaj sitosti.

Zašto je za tijelo dobro da šećer ne prelazi prebrzo u krv?

Šećer tj. glukoza je glavno gorivo za sve tjelesne stanice, no naše tijelo je programirano tako da sve čega ima previše je za njega otrov. I ako se pojavi previše šećera prebrzo u krvi (kada konzumiramo jednostavne ugljikohidrate, bez vlakna, znači sve što je »bijelo« tj. razne slatkiše i grickalice) tijelo se ga želi što prije riješiti. Zato ga brzo pošalje u stanice i ako ga odmah ne potrošimo počinje se nakupljati u obliku masnoća.

Još gore, taj brzi pad šećera u krvi ubrzo pokrene osjećaj nevjerojatne gladi. To nam pokazuje da naše tijelo nije prilagođeno za slatkiše i bijeli kruh.

Vlakna ubrzavaju probavu i čiste tijelo od štetnih tvari

Prednosti ubrzane probave vjerojatno ne treba posebno objašnjavati. Osjećaj lakoće kod redovite probave je odličan. Istovremeno se štetne tvari ne zadržavaju u tijelu. Vlakna, osim što ubrzavaju probavu, na sebe vežu razne toksine. Također potiču mršavljenje i to trostrukim djelovanjem: zaustavljaju glad + ubrzavaju probavu + hrane dobre bakterije u našim crijevima i brinu za zdravlje probavnog sustava.

Vlakna ne jedemo dovoljno, a neki ih niti ne vole jesti

To je žalosna činjenica. No treba biti realističan, većina nas nema vremena planirati si jelovnik na kojem će biti više voća, povrća te punozrnatih proizvoda. Nekima se ta hrana uopće ne sviđa. No što ti preostaje ako želiš imati uređenu probavu kako bi potakla mršavljenje? Vlakna čije djelovanje potvrđuju i istraživanja. I upravo to je naš Slimbiotics.

Najbolje za brzu probavu

Za zdravu ravnotežu u probavnom sustavu trebamo se pobrinuti s probioticima, pogotovo ako smo često bolesni, pod stresom ili veoma aktivni u sportu. Slimbiotics će se pobrinuti za našu probavu i riješiti nas nadutog trbuščića.

Da li su kapsule Slimbiotics za tebe?

Ako se slažeš s barem dvije tvrdnje napisane ispod, toplo ti preporučamo kapsule Slimbiotcs:

  • Čini ti se da ti je probava prespora.
  • Imaš osjećaj nepotpuno ispražnjenih crijeva.
  • Nisi ljubiteljica povrća, voća i punozrnatih proizvoda ili jednostavno nemaš vremena redovito ih konzumirati.
  • Čim nešto pojedeš moraš otvoriti gumb na hlačama ili raširiti remen.
  • Voljela bi smršaviti, no ne znaš kako započeti.
  • Želiš pripremiti tijelo na mršavljenje i očistiti ga od toksina.