3 jesenske juhe za mršavljenje
Ima nešto čarobno u jeseni. Zlatno lišće, udobni džemperi i, naravno, one ukusne juhe koje griju dušu i pune trbuh.
Bundeve, poriluk, kukuruz, brokula, mrkva, cvjetača i drugo povrće te pozivaju sa lokalnih tržnica, da ih kupiš i pripremiš neodoljivo ukusne obroke.
Kada su pripremljene od najsvježijih jesenskih proizvoda, juhe mogu biti nevjerojatno hranjive i zasitne, osiguravajući osjećaj sitosti bez pretjerivanja. Čak mogu biti potpora u tvom procesu mršavljenju. Naše jesenske juhe osmišljene su tako da budu niskokalorične, ali bogate hranjivim tvarima i okusom. Bilo da slijediš dijetu s juhom ili jednostavno želiš pomiješati svoj postojeći plan obroka, one su izvrstan su izbor.
Sljedeće juhe za mršavljenje su prilično jednostavne, brzo se pripremaju, a da ne spominjemo koliko su ukusne. Bez obzira razmišljaš li o obilnom ručku ili o ugodnoj večeri, ovi recepti za jesensku juhu će ti pomoći u dilemi. I evo male tajne - juhe su uvijek boljeg okusa sljedeći dan. Dakle, napravi malo veću količinu, spremi u hladnjak i imaš spreman sutrašnji ručak.
Ukusna juha od mrkve i đumbira
Jesen je sezona živih boja, a ova baršunasta juha od mrkve i đumbira savršeno dočarava bit sezone svojom bogatom narančastom nijansom. Prirodna slatkoća mrkve harmonično se slaže s pikantnim okusom svježeg đumbira, a elementi kokosa obogaćuju juhu kremastom teksturom, čineći svaku žlicu utješnim užitkom za one prohladne večeri.
Sastojci:
- 1 žlica kokosovog maslaca
- 1 glavica luka srednje veličine, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
- 400 g mrkve narezane na kockice
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 ml kokosovog mlijeka, konzervirano
- Sol
- Crni papar
Priprema:
- Na laganoj vatri otopi kokosov maslac, dodaj nasjeckani luk i kuhaj oko 10 minuta dok ne omekša. Nakon toga dodaj đumbir i češnjak te nastavi kuhati oko minutu.
- U lonac dodaj mrkvu i povrtni temeljac, zakuhaj, pa smanji vatru i kuhaj oko 30 minuta ili dok mrkva ne omekša. Vrijeme može varirati, ovisno o veličini komadića mrkve.
- Nakon što mrkva omekša, sve izmiksaj i usitni.
- Vrati kuhati; posoli i popapri po ukusu.
- Na kraju umiješaj malo kokosovog mlijeka.
Tikva butternut i pileći paprikaš
Uroni u jesen uz ovo krepko varivo. Nježna piletina topi se sa slatkoćom butternut tikve, dok bijeli grah dodaje dašak kremoznosti. Ovo varivo je prekrasna mješavina okusa i teksture, savršeno za hranjiv obrok za svježi jesenski dan.
Sastojci:
- Maslinovo ulje
- 300 g pilećih bataka, narezanih na komade veličine zalogaja
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 1 glavica luka sitno narezana
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 300 butternut tikve, narezane na kockice
- 200 g krumpira, narezanog na kockice
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 limenka rajčice narezane na kockice
- 1 limenka bijelog graha
- Sol
- Papar
- Peršin
- 2 lista lovora
Priprema:
- Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Piletinu pospi brašnom i dodaj u lonac. Začini solju i paprom po ukusu. Kuhaj piletinu oko 10 minuta dok ne dobije zlatnu boju, povremeno miješajući.
- Dodaj narezani luk i kuhaj oko 5 minuta dok luk ne omekša.
- U lonac dodaj mljevene režnjeve češnjaka, butternut tikvu i krumpir. Pazi da tikva i krumpir budu narezani na približno jednake komade kako bi im trebalo isto vrijeme za kuhanje.
- Dodaj pileći temeljac, rajčice narezane na kockice i lovor. Začini solju i paprom po ukusu.
- Kuhaj 30-35 minuta ili dok povrće ne postane mekano. 10-ak minuta prije kraja dodati ocijeđen bijeli grah.
- Izvadi lovor i umiješaj nasjeckani peršin.
Zelena juha s gljivama i orzom
Istraži sve što ti jesen nudi uz ovu zelenu juhu. Brokula i kelj donose živahnu svježinu, koja se dobro slaže sa zemljastim okusom gljiva i izdašnim orzom. Preliven pestom od bosiljka, ovo je jednostavan, ali hranjiv obrok, savršen za laganu, ali ugodnu večeru.
Sastojci:
- 100 g orza
- Maslinovo ulje
- 1 ljutika, sitno narezana
- 200 g gljiva narezanih na ploške
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 150 g brokule narezane
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 150 g kelja nasjeckanog
- Sol
- Papar
- Pesto od bosiljka
Priprema:
- Orzo skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj ljutiku i kuhaj oko 10 minuta dok ne omekša, povremeno miješajući.
- Dodaj gljive, posoli po ukusu i kuhaj oko 5 minuta dok voda iz gljiva ne ispari. Ovaj korak osigurava da gljive dobiju orašasti okus.
- Dodaj češnjak i kuhaj oko minutu pa dodaj brokulu i zalij temeljcem.
- Začini solju i paprom i kuhaj oko 20 minuta ili dok brokula ne omekša.
- Zadnje 2 minute kuhanja dodaj nasjeckane listove kelja i orzo.
- Posluži s malo pesta od bosiljka po tanjuru.
Dok lišće i dalje opada, a zrak postaje sve oštriji, neka ti ove juhe donesu neku vrstu ugode. Prihvati okuse jeseni i nahrani svoje tijelo svakom žlicom.
Proizvodi za vas
Možda ćete biti zainteresirani