TUMMYTOX blogs.

8 znakova da tvoja štitnjača ne radi kako treba

Štitnjača je možda mala, ali njen utjecaj na tvoje cjelokupno zdravlje je nevjerojatno važan. Smještena u vratu, ova žlijezda u obliku leptira odgovorna je za regulaciju širokog spektra funkcija u tvom tijelu. Dakle, kada ne radi kako bi trebala, može imati veliki učinak na tvoje zdravlje!

8 alarming signs of an underactive thyroid

U ovom ćemo vodiču istražiti znakove usporenog rada štitnjače, što to znači za vaše dugoročno zdravlje i koje korake možete poduzeti da podržite ovaj iznimno važan organ.

Koji je posao štitnjače?

Kao dio endokrinog sustava, štitnjača proizvodi hormone koji su neophodni za razne tjelesne funkcije. Ovi hormoni reguliraju tvoj metabolizam i stoga ti pomažu sagorijevati kalorije, održavati zdravu kožu i kosti, pa čak i kontrolirati temperaturu u tijelu. Također su iznimno važni za rad mozga i raspoloženje.


Nažalost, problemi sa štitnjačom prilično su rašireni, osobito među ženama. Usporena štitnjača, pri čemu organ ne može proizvesti dovoljno hormona štitnjače da zadovolji velike potrebe tvog tijela, jedan je od najčešćih problema, ali također često ostaje neotkriven.

8 uobičajenih simptoma usporenog rada štitnjače

Znati radi li tvoja štitnjača ispravno može biti teško. Simptomi mogu varirati od očitih do suptilnih i mnoge žene osjećaju simptome godinama ne shvaćajući koji je pravi uzrok.


Dakle, pogledajmo neke od ključnih znakova na koje bi trebala paziti. Vjeruj nam, tvoja štitnjača ima svoj način da ti pošalje poruku "Hej, pogledaj me!''.

1. Stalni umor

Osjećaj iscrpljenosti čak i nakon prospavane noći može biti nešto više od "jednog od onih dana". Tvoja  štitnjača regulira razinu energije, pa stalni umor može biti znak da ne radi kako bi trebala.


2. Neobjašnjivo debljanje

Ako brojka na vagi raste unatoč zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, tvoj metabolizam se možda usporava zbog slabog rada štitnjače.


3. Osjećaj hladnoće

Štitnjača pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Dakle, ako ti je uvijek hladno i posežete za dodatnim slojem čak i kada je svima ugodno, možda je vrijeme da provjeriš svoju štitnjaču.


4. Suha koža

Nedovoljno aktivna štitnjača može smanjiti prirodnu proizvodnju masnoće kože, što dovodi do suhe kože koja se peruta. Ne radi se samo o potrebi za više losiona; stanje tvoje kože moglo bi signalizirati dublji problem.


5. Ispadanje kose

Tvoji hormoni štitnjače također utječu na rast kose. Ako primjećuješ više pramenova pod tušem ili četkom, to bi moglo biti zbog usporenog rada štitnjače.


6. Probavni problemi

Usporena štitnjača može usporiti tjelesne funkcije, uključujući probavu. To može dovesti do problema poput zatvora ili nepravilnog pražnjenja crijeva.


7. Neredoviti menstrualni ciklusi

Hormoni štitnjače u interakciji su s reproduktivnim hormonima, što može izbaciti menstrualni ciklus iz ravnoteže. Ako su ti mjesečnice neredovite ili jače nego inače, razlog bi mogla biti štitnjača.


8. Promjene raspoloženja

Hormoni štitnjače također utječu na razinu serotonina u mozgu, što može dovesti do promjena raspoloženja ili čak depresije. Ako osjećaš emocionalne uspone i padove, možda tvoja štitnjača igra ulogu u tome.


Jedan ili dva od ovih znakova možda neće pokrenuti nikakav alarm, ali ako imaš više simptoma, vrijedi bolje pogledati svoju štitnjaču i posvetiti joj dodatnu brigu. Ako se ne riješi, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema u budućnosti, poput povišene razine kolesterola, srčanih problema, pa čak i problema s plodnošću.

Kada "normalno" nije dovoljno dobro

Moguće je testirati štitnjaču i moguće je da bude sve “normalno”. Međutim, važno je razumjeti da je "normalno" relativan pojam u medicinskim testovima. Normalni raspon obično se utvrđuje na temelju prosječnih vrijednosti populacije, a ne promatranja tebe kao pojedinca.


Drugim riječima, "normalno" ne znači nužno "osjećati se najbolje". Dakle, ako se i dalje osjećaš loše unatoč tim rezultatima testa, možda je vrijeme da malo dublje istražiš. Ako se štitnjača ponaša pomalo lijeno, postoje načini da ju lagano potakneš da počne raditi. Jer budimo iskreni, zaslužuješ se osjećati više od samo "normalnog", zaslužuješ se osjećati izvrsno!

Kako uravnotežiti hormone štitnjače 

Srećom, postoje neke promjene u prehrani i načinu života koje mogu pomoći u poboljšanju razine hormona štitnjače na prirodan način.

Kao prvo, razgovarajmo o tome što stavljaš na tanjur. Uravnotežena prehrana je poput ljubavnog pisma tvojoj štitnjači. Zamisli ribu za jod, orašaste plodove za selen, a cjelovite žitarice za cink. Sve ove namirnice su jako korisne za tvoju štitnjaču.

Vrijeme je da pokrenemo tijelo! Bilo da voliš kardio, dizati utege ili čak umirujuću jogu, bitno je vježbati 30 minuta dnevno.

Pobriniš se da spavaš dovoljno - između 7-9 sati sna svake noći. A ako se osjećaš malo iscrpljeno, zašto ne bi pokušala s dubokim disanjem ili brzom meditacijom? Tvoja će štitnjača doista cijeniti što održavaš nisku razinu stresa.

Povrh svega toga, razmisli o prirodnom dodatku za potporu štitnjače kao što je Thyroid Balance!

Sve što je potrebno za uravnoteženje hormona štitnjače 

Thyroid Balance prepun je prirodnih sastojaka i nudi djelovanje 4-u-1 koje ti pomaže uravnotežiti hormone štitnjače, potaknuti gubitak težine, povećati fokus i razinu energije, pa čak i poboljšati kosu i kožu. Osim toga, potpuno je bez hormona!

Ovaj snažan dodatak za potporu štitnjače sadrži L-tirozin i jod iz mjehurastog bračića. L-tirozin i jod dva su sastavna građevna bloka hormona štitnjače. Formula također sadrži druge snažne prirodne sastojke za potporu štitnjače: guggul smolu, šisandru, sveti bosiljak, magnezij, selen, cink i mangan.

Preuzmi kontrolu nad svojim hormonima s najboljim dodatkom štitnjačena tržištu danas!

Proizvodi za vas

RAVNOTEŽA HORMONA
-44%
Posebna cijena 14,99 EUR(112,95kn) Standardna cijena 26,99 EUR(203,37kn) As low as 12,99 EUR(97,88kn)
Pogledajte proizvod
ZDRAVLJE
-26%
Posebna cijena 19,99 EUR(150,62kn) Standardna cijena 26,99 EUR(203,37kn) As low as 17,99 EUR(135,55kn)
Pogledajte proizvod