TUMMYTOX blogs.

Kako izabrati pravu dijetu za mršavljenje: Tvojih top 5 opcija i koja je najbolja za tebe

Sigurno si već čula, ili pročitala o tisuću i jednoj dijeti... Sve djeluju po nekom svom principu i sve su potpuno različite, pa kako da se onda čovjek odluči za onu pravu... Koja dijeta je zapravo dobra, koja djeluje?

image

Želiš ići na dijetu, ali ne znaš koju dijetu odabrati? Zato smo mi za tebe odabrali 5 najučinkovitijih dijeta za mršavljenje i usporedili ih kako bi točno znala koja je najbolja za tebe.

Započnimo!

Opcija 1: Mediteranska dijeta

Ovo je zapravo lifestyle dijeta koja se fokusira na svježe proizvode koji su bili dostupni u mediteranskim zemljama u 20. stoljeću. Već 3 godine zaredom, ona je proglašena najboljom dijetom od strane američkih nutricionista.  

Što moraš jesti: Svježe povrće i voće, riba, sjemenke, oraščići i ulja moraju biti glavne zvijezde tvog tanjura. Perad, jaja i mliječni proizvodi mogu se umjereno koristiti, a crveno meso samo svako toliko

Što moraš izbjegavati: Slatkiše, visoko procesiranu hranu – uključujući meso i žitarice. 

Učinak:Nije jedna od najbržih dijeta, ali je definitivno jedna od održivijih. Mediteranska dijeta dokazano cilja na mršavljenje i pomaže spriječiti srčani udar i dijabetes tipa 2.

Idealno za: Ako tražiš dugoročnu i održivu dijetu koja ima dobre učinke na zdravlje. Ako nisi zainteresirana za brzo mršavljenja i zbilja ne voliš rigorizne režime mršavljenja. Ako voliš biljno baziranu kuhinju, a također voliš dodati i ribu, perad ili mliječne proizvode za raznolikost okusa. Još jedna super stvar je da je raznobojna i bogata i može biti super maštovita za objave na društvenim mrežama.

Kako započeti: Učini si sve jednostavnim i započni planirati unaprijed. Bogato varivo od povrća je savršena večera koja može biti i nekoliko dana u hladnjaku. Za ručak pripremi tanjur koji je napola pun svježeg ili kuhanog povrća. Dodaj pečenu ili kuhanu ribu, jaja ili perad tako da zauzme četvrtinu tvog tanjura. I dodaj još grah, integralne žitarice ili krumpir da napuniš ostalu četvrtinu. Začini s uljima, sjemenkama ili oraščićima. Za doručak je grčki jogurt sa zobenim pahuljicama i bobičastim voćem, ili kajgana odličan izbor.

image

Opcija 2: Dijeta 1200 kalorija

Ovo je više nego samo dijeta, to je zlatno pravilo mršavljenja s garantiranim rezultatima. Dijeta 1200 kalorija, je dijeta s malo kalorija koja smanjuje unos hrane do minimuma, a  da je još uvijek sigurno za tijelo. Ipak nije preporučljivo biti na ovoj dijeti dugo vremena.

Što moraš jesti: Možeš jesti što god želiš, samo ne smiješ jesti više od 1200 kalorija na dan.

Što moraš izbjegavati: Zapravo ne trebaš ništa posebno izbjegavati, ali mi ti svakako preporučujemo da jedeš više povrće i neprocesirane hrane.

Učinak: Dosta brzo mršavljenje koje može nakon što se vratiš na normalnu prehranu imati yo-yo učinak.  

Idealno za: Ako zbilja želiš izgubiti nekoliko kilograma u najbržem mogućem vremenu, ali ne voliš restrikcije hrane. Ako razumiješ kaloričnu vrijednost hrane i voljna si pratiti svoj unos kalorija s kalkulatorom za kalorije. Ako se planiraš vratiti na normalan gubitak težine postepeno – ali trenutno ti treba malen gubitak težine kako bi si vratila samopouzdanje.

Kako započeti: Pronađi aplikaciju za kalkulator kalorija i kreni upisivati sve što pojedeš. Ali pazi, jer do 1200 možeš doći jako brzo ako jedeš procesiranu hranu i piješ alkoholna pića, zato pazi pozorno svoje porcije. Za neke ljude je jednostavnije ako se fokusiraju na stvarno zdrav doručak i večeru, a za ručak pojedu što god žele. Alternative s malo ugljikohidrata, mliječni proizvodi s malo masnoća, lagani proteini, bjelanjci i povrće bez škroba, svi oni imaju malo kalorija i odlični su za ovu dijetu.

image

Opcija 3: Keto dijeta ili dijeta s malo ugljikohidrata 

Dijete s malo ugljikohidrata postale su popularne još prošlog stoljeća. Ono po čemu se razlikuju od ostalih je unos veoma malo ugljikohidrata; manje od 100 g. Keto dijeta je ekstremna dijeta s malo ugljikohidrata koja dopušta manje od 50 g ugljikohidrata na dan – idealno je 20 g.

Što moraš jesti: Bilo kakve masnoće – bazirane na biljkama ili životinjama, zeleno lisnato povrće, povrće bez škroba i umjerena količina proteina. 

Što moraš izbjegavati: Slatkiše, alkohol, žitarice grah, gomoljasto povrće, leće, povrće sa škrobom, procesiranu hranu s dodanim šećerom, slatke napitke itd.

Učinak: Moguć je brži gubitak težine, povećani fokus i povećanje energije (nakon što je ketoza dosežena). 

Idealno za: Želiš brzi gubitak težine i želiš to pretvoriti u životni stil. Slatkiši i alkohol te ne zanimaju, ili si spremna zauvijek im reći zbogom. Iako početak zna biti dosta težak, kada se odlučiš za ovako drastičnu promjenu, znaš da si uporna i uglavnom nemaš problema s držanjem dijete ako obećava brze rezultate.

Kako započeti: Predlažemo ti da polako kreneš i postepeno smanjuješ unos ugljikohidrtata. Preuzmi si aplikaciju za brojanje kalorija i kreni s unašanjem svega što pojedeš. Na taj način ćeš vidjeti koliko ugljikohidrata jedeš trenutno.   

Probaj smanjiti unos ugljikohidrata na 100 g dnevno (to je unos ugljikohidrate bez vlakna). Pij puno vode i jedi puno lisnatog povrća i povrća s malo ugljikohidrata.  

Nakon toga, svaki tjedan smanjuj unos ugljikohidrata sve dok ne dođeš do ispod 50 g dnevno. Kada budeš prelazila u ketozu, možda ćeš se malo loše osjećati. Ali ne brini, to će proći. Samo pij puno vode, dobro spavaj i pričekaj par dana.

image

Opcija 4: Dijeta s povremenim postom

Ovo je vrlo snažno oruđe za mršavljenje i sigurno jedna od najpopularnijih dijeta trenutno. Umjesto da se fokusiraš na to ŠTO jesti, ova dijeta se fokusira na to KADA jesti. Postoji nekoliko verzija, ali najpoznatija je ona da jedeš 5-8 sati na dan, a ostatak dana postiš.  

Što moraš jesti: Možeš jesti što god želiš. Samo ne smiješ jesti u satima posta.  

Što moraš izbjegavati: Ne moraš izbjegavati niti jednu hranu ili pića nakon što je post gotov.

Idealno za: Ovo je savršeno za tebe ako si jedna od onih osoba koje bez problema preskaču doručak i nemaju želju za kasno večernjim grickanjem. Uglavnom za one koji nemaju problema s disciplinom, ali nerado se odriču svoje najdraže hrane samo zato da bi smršavili. Ako želiš dosta smršaviti, ali ti se nigdje ne žuri. 

Kako započeti: Razmisli što je jednostavnije za tebe – preskočiti doručak ili ne jesti kasno navečer? Kada budeš znala kada će biti tvoj zadnji obrok u danu, razmisli kako će pasati post od 12 ili 14 sati u tvoj dan. (Vrlo vjerojatno već prakticiraš post od 12 sati) Daj si nekoliko dana da se navikneš na to. Kada se budeš osjećala spremno, polako produži period posta na 16 sati ili duže.

image

Opcija 5: Dijeta bazirana na biljkama

Ova dijeta je ništa drugo nego izbjegavanje životinjskih proizvoda – od mliječnih, do ribe i mesa. S obzirom da je ova dijeta fokusirana na konzumaciju puno voća i povrća te zdravih masnoća, oraščića i sjemenka, ona je – ako nije previše rigorozna – odlična dijeta promjenu načina života s mnogo zdravstvenih učinaka – uključujući mršavljenje.  

Što moraš jesti: Svo voće i povrće, oraščiće, sjemenke, tofu, tempeh, seitan, grah i mahunarke, žitarice, ulja, gljive i alge. Mnogi vegani također jedu i procesiranu hranu poput veganskog jogurta, sira, keksa, čokolade, pahuljica, sladoleda, umjetnog mesa i već gotovih jela.

Što moraš izbjegavati: Oni strogi vegani i fokusirani na zdravlje izbjegavaju šećer, procesirane ugljikohidrate, nekvalitetna ulja i orašaste maslace te slatke napitke i alkohol.

Idealno za: Ako želiš smršaviti, ali polako i učinkovito. Ako voliš povrće i želiš ga uključiti u svako jelo. Ne voliš puno ograničavanja kada si na dijeti, ali nije ti problem jesti puno voća i povrća te neprocesirane mahunarke, grah sjemenke i oraščiće. Kada ti dođe želja za nekim starim jelima, jednostavno ćeš potražiti vegansku alternativu – čak i ako nije 100% zdrava.

Kako započeti: Prije svega, nikada ne moraš prihvatiti apsolutno sve. Budi sigurna da ako pojedeš proizvod životinjskog izvora tu i tamo, to neće smanjiti pozitivne učinke konzumiranja biljnih proizvoda na dnevnoj bazi. Prema stručnjacima za nutricionistiku iz Amerike koji svake godine odaberu najbolje dijete, flexitarian dijeta je jedna od najpopularnijih.

Što čini dijetu zdravom je: puno povrća, voća punog antioksidansa poput bobičastog voća, citrusa i šipka, dovoljno masnoća – zasićenih i nezasićenih – puno vlakana i dovoljno proteina. Kombiniranje mahunarki, graha i žitarica svakog dana, dat će ti dovoljno proteina – ako ih pojedeš dovoljno.

Ako želiš biti sigurna da jedeš dovoljno i ako želiš pružiti tijelu sve aminokiseline (elementi proteina) koje tvom tijelu trebaju, možeš skinuti kalkulator za kalorije na svoj telefon i pratiti kvalitetu hrane koju konzumiraš. 

I ne zaboravi – ako si povremeno priuštiš jaje, pečenu piletinu ili komad sira, nećeš si pokvariti dijetu. No ipak ako shvatiš da se osjećaš odlično sa svojim novim načinom prehrane i odlučiš to promijeniti u životni stil, provjeri koji dodatci prehrani su obavezni za vegane.   

Dugoročno, dijeta bazirana na 100% biljnoj bazi, može rezultirati u nedostatku vitamina B12, vitamina D, Omega 3 masnih kiselina i cinka. Odaberi naše Multivitamin Gummies kako bi nadoknadila sve potrebe vitamine i minerala za tijelo!

Proizvodi za vas

MRŠAVLJENJE / ZDRAVLJE
-50%
Posebna cijena 44,99 EUR(339,00kn) Standardna cijena 89,99 EUR(678,07kn)
Pogledajte proizvod
MRŠAVLJENJE / ZDRAVLJE
-57%
Posebna cijena 25,99 EUR(195,83kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod