TUMMYTOX blogs.

3 jela koja će uvjeriti čak i one koji ne vole povrće

Svi znamo da je povrće nedvojbeno zdravo i prepuno hranjivih tvari, ali nekima je dovoljna i sama pomisao na žvakanje lisnatog povrća da i prođu trnci. Ako se slažeš s tim, nisi jedina. Ali ne boj se, imamo nekoliko ukusnih trikova u rukavu kako bismo bili sigurni da ne samo da jedeš povrće nego da i uživaš u njemu.

3 dishes that will convince even the most avid veggie-haters

Naša misija je jednostavna: pretvoriti nekog tko ne voli povrće u entuzijastičnog ljubitelja povrća. U ovom članku donosimo tri recepta koji utjelovljuju ideju za zdrave obroke - toliko su bogatog okusa da će te uvjeriti čak i ako si skeptična prema povrću. Reci zbogom svojoj fobiji od povrća i prihvati naše opcije zdrave brze hrane.


Ljepljiva azijska cvjetača

Sticky Asian Cauliflower

Vrijeme pripreme: 30 min | Vrijeme kuhanja: 30 min | Težina: Lako | Porcije 4

Ovaj recept pretvara cvjetaču u hrskavu, slatku i pikantnu senzaciju. Savršeno za one koji traže ideje za zdrave obroke, ovo jelo ne samo da zadovoljava tvoju želju za nečim ukusnim, već stvara osjećaj prave kulinarske avanture.

Sastojci

  • 150 g glatkog brašna
  • 35 g kukuruznog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 310 ml gazirane vode, ohlađene
  • 350 g cvjetače narezati na vrlo sitne komade
  • Ulje od kikirikija za prženje
  • Sezamove sjemenke za ukras
  • 3 mlada luka, narezana na ploške
  • 4 porcije riže

Za umak

  • 1 žlica ulja od kikirikija
  • 3 zgnječena češnja češnjaka
  • 160 ml pasate od rajčice
  • 80 ml čili umaka
  • 80 ml vode
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice soja umaka
  • 3 žličice rižinog octa

Upute

1. Za pripremu umaka zagrij kikiriki ulje u woku (ili velikoj tavi ako nemaš wok) na jakoj vatri. Prži češnjak 30 sekundi ili dok ne postane aromatičan. Dodaj passatu, čili umak, vodu, šećer, sojin umak i ocat. Smanji vatru i kuhaj 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Povremeno promiješaj. Staviti na stranu.


2. Skuhaj rižu prema uputama na pakiranju.


3. Za cvjetaču u velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Polako ulijevaj gaziranu vodu i miješaj da ne dobiješ glatko tijesto. Ubaci cvjetaču i premaži je tijestom.


4. U velikom loncu zagrij 2 cm ulja na jakoj vatri na 160 °C. Kuhaj cvjetaču, 3 minute ili dok ne porumeni. Prebaci na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se ocijedi višak ulja.


5. Wok s umakom vrati na štednjak na srednju vatru. Promiješaj kroz cvjetaču. Posluži na podlozi od riže, pospi sezamom i mladim lukom.


Pečene kuglice od sira i brokule

Baked brocolli cheese balls

Vrijeme pripreme: 30 min | Vrijeme kuhanja: 25 min | Težina: Lako | Porcije 3


Tražiš opcije zdrave brze hrane koje će osvojiti i najizbirljivije u jelu? Ove pečene kuglice od sira i brokule tvoja su zlatna ulaznica za uživanje prepuno okusa i hranjivih tvari. Objedinjuju dobrotu brokule i sira, a možeš ih poslužiti s našim pikantnim umakom od jogurta za još bogatiji okus.

Sastojci

  • 400 g brokule
  • 125 g krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • 100 g naribanog sira
  • 2 ljutike, sitno narezane
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • Sol
  • Crni papar
  • Maslinovo ulje

Za umak od jogurta::

  • 160 g jogurta
  • Korica 1/2 limuna
  • 1 žlica limunovog soka
  • ½ režnja češnjaka, mljevenog
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu

Upute

1. Skuhaj brokulu dok ne omekša, a zatim je, kada se malo ohladi, nasjeckaj na male komadiće. Moraju biti dovoljno mali da se dobro pomiješaju s ostalim sastojcima.


2. Zagrij pećnicu na 200 °C, a pleh obloži papirom za pečenje.


3. Sve sastojke (osim maslinovog ulja) stavi u zdjelu i dobro promiješaj da se sjedine.


4. Namoči ruke vodom da se smjesa ne lijepi za njih, pa oblikuj kuglice. Stavi ih na lim za pečenje i premaži s malo maslinovog ulja.


5. Peci 25 minuta, ili dok površina ne postane lagano hrskava i zlatna.


6. Dok se kuglice brokule peku, pripremi umak od jogurta tako da pomiješaš sve sastojke.


Brownie od tikvica

Courgette Brownies

Vrijeme pripreme: 15 min | Vrijeme kuhanja: 30 min | Težina: Lako | Porcije 12

U potrazi si za nečim slatkim, a da je u obliku zdravog obroka? Ovi kolačići od tikvica pravi su izbor. Skladan spoj čokolade i tikvica zasigurno će zadovoljiti sve ljubitelje slatkog.

Sastojci

  • 180 g bijelog šećera
  • 125 ml biljnog ulja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 250 g samodizajućeg brašna
  • 20 g kakaa, prosijanog
  • 2 jaja, lagano tučena
  • 1 žličica soli
  • 350 g tikvica sitno naribanih
  • 170 g komadića čokolade
  • 3 žlice čistog šećera u prahu

Upute

1. Zagrij pećnicu na 180 °C (160 °C ako koristiš ventilator).


2. Kalup za tortu 20 cm × 20 cm obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane.


3. U zdjeli pomiješaj šećer, ulje, ekstrakt vanilije, brašno, kakao, jaja i sol.


4. Smjesu izlij u kalup za tortu i peci oko 30 minuta.


5. Pusti da se brownie potpuno ohlade, zatim ih pospi šećerom u prahu i izreži na kvadrate.



Nadamo se da su ovi recepti promijenili tvoj pogled na povrće i da ćeš se upustiti u još više kulinarskih avantura. Sretno kuhanje!

Proizvodi za vas

DETOX I MRŠAVLJENJE
-33%
Posebna cijena 19,99 EUR Standardna cijena 29,99 EUR
Pogledajte proizvod