3 jela koja će uvjeriti čak i one koji ne vole povrće
Svi znamo da je povrće nedvojbeno zdravo i prepuno hranjivih tvari, ali nekima je dovoljna i sama pomisao na žvakanje lisnatog povrća da i prođu trnci. Ako se slažeš s tim, nisi jedina. Ali ne boj se, imamo nekoliko ukusnih trikova u rukavu kako bismo bili sigurni da ne samo da jedeš povrće nego da i uživaš u njemu.
Naša misija je jednostavna: pretvoriti nekog tko ne voli povrće u entuzijastičnog ljubitelja povrća. U ovom članku donosimo tri recepta koji utjelovljuju ideju za zdrave obroke - toliko su bogatog okusa da će te uvjeriti čak i ako si skeptična prema povrću. Reci zbogom svojoj fobiji od povrća i prihvati naše opcije zdrave brze hrane.
Ljepljiva azijska cvjetača
Vrijeme pripreme: 30 min | Vrijeme kuhanja: 30 min | Težina: Lako | Porcije 4
Ovaj recept pretvara cvjetaču u hrskavu, slatku i pikantnu senzaciju. Savršeno za one koji traže ideje za zdrave obroke, ovo jelo ne samo da zadovoljava tvoju želju za nečim ukusnim, već stvara osjećaj prave kulinarske avanture.
Sastojci
- 150 g glatkog brašna
- 35 g kukuruznog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 310 ml gazirane vode, ohlađene
- 350 g cvjetače narezati na vrlo sitne komade
- Ulje od kikirikija za prženje
- Sezamove sjemenke za ukras
- 3 mlada luka, narezana na ploške
- 4 porcije riže
Za umak
- 1 žlica ulja od kikirikija
- 3 zgnječena češnja češnjaka
- 160 ml pasate od rajčice
- 80 ml čili umaka
- 80 ml vode
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice soja umaka
- 3 žličice rižinog octa
Upute
1. Za pripremu umaka zagrij kikiriki ulje u woku (ili velikoj tavi ako nemaš wok) na jakoj vatri. Prži češnjak 30 sekundi ili dok ne postane aromatičan. Dodaj passatu, čili umak, vodu, šećer, sojin umak i ocat. Smanji vatru i kuhaj 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Povremeno promiješaj. Staviti na stranu.
2. Skuhaj rižu prema uputama na pakiranju.
3. Za cvjetaču u velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Polako ulijevaj gaziranu vodu i miješaj da ne dobiješ glatko tijesto. Ubaci cvjetaču i premaži je tijestom.
4. U velikom loncu zagrij 2 cm ulja na jakoj vatri na 160 °C. Kuhaj cvjetaču, 3 minute ili dok ne porumeni. Prebaci na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se ocijedi višak ulja.
5. Wok s umakom vrati na štednjak na srednju vatru. Promiješaj kroz cvjetaču. Posluži na podlozi od riže, pospi sezamom i mladim lukom.
Pečene kuglice od sira i brokule
Vrijeme pripreme: 30 min | Vrijeme kuhanja: 25 min | Težina: Lako | Porcije 3
Tražiš opcije zdrave brze hrane koje će osvojiti i najizbirljivije u jelu? Ove pečene kuglice od sira i brokule tvoja su zlatna ulaznica za uživanje prepuno okusa i hranjivih tvari. Objedinjuju dobrotu brokule i sira, a možeš ih poslužiti s našim pikantnim umakom od jogurta za još bogatiji okus.
Sastojci
- 400 g brokule
- 125 g krušnih mrvica
- 2 jaja
- 100 g naribanog sira
- 2 ljutike, sitno narezane
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- Sol
- Crni papar
- Maslinovo ulje
Za umak od jogurta::
- 160 g jogurta
- Korica 1/2 limuna
- 1 žlica limunovog soka
- ½ režnja češnjaka, mljevenog
- 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i papar, po ukusu
Upute
1. Skuhaj brokulu dok ne omekša, a zatim je, kada se malo ohladi, nasjeckaj na male komadiće. Moraju biti dovoljno mali da se dobro pomiješaju s ostalim sastojcima.
2. Zagrij pećnicu na 200 °C, a pleh obloži papirom za pečenje.
3. Sve sastojke (osim maslinovog ulja) stavi u zdjelu i dobro promiješaj da se sjedine.
4. Namoči ruke vodom da se smjesa ne lijepi za njih, pa oblikuj kuglice. Stavi ih na lim za pečenje i premaži s malo maslinovog ulja.
5. Peci 25 minuta, ili dok površina ne postane lagano hrskava i zlatna.
6. Dok se kuglice brokule peku, pripremi umak od jogurta tako da pomiješaš sve sastojke.
Brownie od tikvica
Vrijeme pripreme: 15 min | Vrijeme kuhanja: 30 min | Težina: Lako | Porcije 12
U potrazi si za nečim slatkim, a da je u obliku zdravog obroka? Ovi kolačići od tikvica pravi su izbor. Skladan spoj čokolade i tikvica zasigurno će zadovoljiti sve ljubitelje slatkog.
Sastojci
- 180 g bijelog šećera
- 125 ml biljnog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 250 g samodizajućeg brašna
- 20 g kakaa, prosijanog
- 2 jaja, lagano tučena
- 1 žličica soli
- 350 g tikvica sitno naribanih
- 170 g komadića čokolade
- 3 žlice čistog šećera u prahu
Upute
1. Zagrij pećnicu na 180 °C (160 °C ako koristiš ventilator).
2. Kalup za tortu 20 cm × 20 cm obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane.
3. U zdjeli pomiješaj šećer, ulje, ekstrakt vanilije, brašno, kakao, jaja i sol.
4. Smjesu izlij u kalup za tortu i peci oko 30 minuta.
5. Pusti da se brownie potpuno ohlade, zatim ih pospi šećerom u prahu i izreži na kvadrate.
Nadamo se da su ovi recepti promijenili tvoj pogled na povrće i da ćeš se upustiti u još više kulinarskih avantura. Sretno kuhanje!
Proizvodi za vas
Možda ćete biti zainteresirani